Bel direct 0318 - 78 54 25

Wespenbestrijding in Veenendaal: veel gestelde vragen

Wespenbestrijding in Veenendaal komt veel voor. Jaarlijks krijgen veel mensen te maken met een wespennest in de buurt, in de eigen tuin, op het balkon of zelfs in huis. Het is natuurlijk heel vervelend wanneer u te maken krijgt met een wespennest. U kunt voor een effectieve wespenbestrijding in Veenendaal of regio direct contact opnemen met Alex Bestrijdt. Wij komen op korte termijn ter plaatse om het wespennest onschadelijk te maken. Wij krijgen met regelmaat vragen gesteld over wespen, wespennesten en wespenbestrijding in Veenendaal. Daarom beantwoorden wij graag de belangrijkste, meest gestelde vragen middels dit artikel.

Wat is het verschil tussen een bij en een wesp?

Veel mensen twijfelen of zij een bedrijf moeten bellen voor een wespenbestrijding in Veenendaal of regio, omdat zij niet zeker weten of zij te maken hebben met bijen of wespen. Het is zo dat beide dieren behoren tot de ‘Hymenoptera’-orde. Hierdoor hebben zij veel overeenkomende kenmerken. Er zijn wel enkele opvallende verschillen:

 • Wespen kunnen meer dan eens steken
 • Bijen kunnen maar eenmalig steken
 • Een bijenmond is gevormd om vloeistof op te slurpen
 • De wespenmond is gevormd om voedsel te kauwen
 • Wespennesten zijn van papier gemaakt
 • Bijennesten zijn gemaakt van was
 • Wespen produceren geen honing
 • Bijen produceren wel honing
 • Wespen maken geen voedselverzameling aan
 • Bijen verzamelen voedsel voor opslag
 • Wespen verzamelen geen stuifmeel
 • Bijen ‘sparen’ wel stuifmeel
 • Wespen hebben een slankere taille dan bijen
 • Bijen zijn ‘wolliger’ dan wespen

Wat voor gif wordt er door de wesp geïnjecteerd?

Een wespensteek is pijnlijk. U wilt dit natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Als u dan per ongeluk toch gestoken wordt, dan wilt u natuurlijk weten wat er precies in uw lichaam terecht komt. Een belangrijk onderdeel van het gif van wespen is eiwit en dit eiwit zorgt voor een allergische reactie bij mensen. In wespengif zijn verschillende soorten eiwitten te vinden. Daarnaast bevat het gif onder meer ook kinine, serotonine, histamine en een acetylcholine-achtige substantie. Ziet u veel wespen in uw omgeving? Dan is het risico vanzelfsprekend groter dat u gestoken wordt, met alle nare gevolgen van dien. Schakel Alex Bestrijdt in voor een snelle wespenbestrijding in Veenendaal of omgeving.

Kunnen wespen nog steken als ze al dood zijn?

Veel mensen proberen een wesp dood te maken wanneer deze in de buurt komt. Dit is eigenlijk altijd af te raden, vooral omdat het risico erg groot is dat u gestoken wordt wanneer u de wesp niet te slim af kunt zijn. Heeft u toch een wesp gedood, dan is het niet verstandig om deze direct met blote handen op te pakken om weg te gooien. Het is namelijk inderdaad zo dat een wesp nog kan steken wanneer deze al dood is. De gifzak blijft nog enige tijd pulseren, waardoor u nog steeds kunt worden geïnjecteerd met het gif wanneer u met de angel in aanraking komt.

Waarom steken wespen ons eigenlijk?

Gewone wespen vallen zelden aan zonder hier een goede reden voor te hebben. Vliegt er een wesp in uw buurt, dan bestaat er geen gevaar op een wespensteek wanneer u het dier met rust laat. Wespen steken in twee situaties. Op de eerste plaats wanneer zij prooien willen onderwerpen. Mensen zijn voor een wesp geen prooi, dus dit zal niet de reden van een wespensteek bij een mens zijn. Op de tweede plaats steekt een wesp om zichzelf te verdedigen en dit komt zeker wel voor bij mensen. Wanneer u een wesp wild probeert weg te jagen, bijvoorbeeld, dan kan de wesp zich hierdoor bedreigd voelen en u proberen te steken.

Wanneer is wespenbestrijding in Veenendaal of regio nodig?

Het is belangrijk om contact op te nemen met Alex Bestrijdt voor wespenbestrijding in Veenendaal wanneer u ziet dat u erg veel wespen in uw omgeving heeft. Hoort u de hele dag gezoem om u heen, ziet u dat de wespen steeds in dezelfde struik of in een gat in uw gevel verdwijnen of merkt u op dat het aantal wespen wel erg hoog ligt? Dan kunt u contact met ons opnemen. Natuurlijk is het aan te raden om direct contact met ons op te nemen voor directe wespenbestrijding in Veenendaal of regio wanneer u een wespennest aantreft. Wij raden sterk af om het wespennest zelf te verwijderen.

Hoe ver moet ik bij een wespennest wegblijven?

Wanneer u een wespennest heeft gevonden, dan schakelt u natuurlijk direct een professional in voor wespenbestrijding in Veenendaal of regio. Alex Bestrijdt is altijd snel ter plaatse, maar ook wij kunnen er niet zo snel als de brandweer zijn. Uiteraard maken wij een afspraak met u op een zo kort mogelijke termijn. In de tussentijd is het belangrijk om minimaal 7 meter bij het wespennest vandaan te blijven. Komt u binnen een straal van 7 meter om het nest, dan bestaat het risico dat de wespen u aanvallen.

Waarom zijn arbeiders kleiner dan koninginnen?

Koninginwespen moeten een grotere hoeveelheid eieren produceren en opslaan, waardoor zij een groter lichaam nodig hebben dan de arbeiders. Daarnaast moeten koninginwespen de winter overleven door middel van een winterslaap. Hiervoor is een grotere hoeveelheid vet nodig. Doordat de koningin een groter lichaam heeft kan er meer vet worden opgeslagen. Tot slot zijn koninginwespen groter omdat zij gewoonweg meer eten dan de arbeiders. In de praktijk eten arbeiders maar ongeveer de helft van wat de koninginwesp eet. Bij wespenbestrijding in Veenendaal en regio wordt vooral gefocust op het bestrijden van de koningin. Natuurlijk worden alle wespen in het wespennest bestreden, maar het is heel belangrijk dat ook de koningin bestreden wordt en niet alleen de arbeiders.

Hoe oud kunnen wespen worden?

Wanneer u veel wespen om u heen heeft en genoodzaakt bent om te kiezen voor wespenbestrijding in Veenendaal of regio, dan krijgt u al snel het idee dat de wespen het eindeloze leven hebben. Zolang een wespennest niet aangepakt wordt zullen er wespen blijven, waardoor het lijkt alsof wespen heel lang leven. In werkelijkheid is dit niet het geval. Wanneer we kijken naar de sociale wespen, dan leven de steriele vrouwtjes (arbeiders) gemiddeld 12 tot 22 dagen. De vruchtbare mannetjes leven gemiddeld iets langer, maar het verschil is te verwaarlozen. Koninginnen worden wel ouder. Dit zijn de vruchtbare vrouwtjes en zij hebben een gemiddelde levensduur van een jaar.

Hoeveel wespen zitten er in een kolonie?

Een kolonie wordt geproduceerd in het wespennest. Wanneer we kijken naar de hoeveelheid wespen die er per seizoen worden geproduceerd in het wespennest, dan zijn de aantallen schrikbarend. Gemiddeld wordt er in een gemeenschappelijk wespennest een aantal arbeiders geproduceerd dat ligt tussen de 11.000 en 13.000 wespen. Per seizoen worden er tussen de 1.000 en 2.000 koninginnen geproduceerd.

Waar kan een wespennest ontstaan?

In de praktijk kan een wespennest overal ontstaan, maar er zijn wel plaatsen die meer voor de hand liggen dan andere plekken. Zo kiezen wespen in de meeste gevallen een warme plek, dus een locatie met een zonnig aspect. Hierdoor zijn veel tuinen al een geschikte plek voor een wespennest. Daarnaast kunnen wespen hun nest bouwen in onder meer spouwmuren, onder dakranden, in woningdaken en op zolders. Heeft u een wespennest in of rond uw woning gevonden? Bel direct naar Alex Bestrijdt voor een snelle wespenbestrijding in Veenendaal of regio.

Waar zijn de vleugels van wespen van gemaakt?

De vleugels van wespen zijn gemaakt van chitine. Hierdoor zijn de vleugels bijzonder sterk en dit zorgt er ook voor dat de wespen zo goed en snel kunnen vliegen. Koninginnen vliegen soms kilometers om een plek te zoeken voor het aanmaken van een nieuwe kolonie. Arbeiders kunnen honderden meters afleggen in de zoektocht naar voedsel. De vleugelslag varieert van 117 tot 247 slagen per seconde.

Zelf zorgen voor wespenbestrijding in Veenendaal

Wanneer wespenbestrijding in Veenendaal of regio nodig is, dan is het eigenlijk altijd aan te raden om hiervoor een ervaren bedrijf in te schakelen. Zelf een wespennest verwijderen levert de nodige risico’s op. Zo kunnen wespen aanvallen wanneer u binnen een straal van 7 meter rond het nest komt. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Het zelf bestrijden van wespen is daarom in geen geval aan te raden. Alex Bestrijdt komt altijd snel ter plaatse voor een wespenbestrijding in Veenendaal en regio. U kunt ons totale werkgebied raadplegen om te zien of wij ook u van dienst kunnen zijn.

Bel direct voor wespenbestrijding in Veenendaal of regio

Heeft u een wespennest in uw woning, uw tuin, op uw balkon of elders in uw directe omgeving? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te zorgen voor wespenbestrijding in Veenendaal of regio. Alex Bestrijdt staat voor u klaar. Neem direct contact met ons op voor een afspraak op een zo kort mogelijke termijn. Wilt u eerst meer weten over wespenbestrijding in Veenendaal of omgeving? Dan kunt u uiteraard ook contact opnemen.

Offerte aanvragen

Aangesloten bij